Francúzsko: Fyzika z CERN-u odsúdili za prípravu teroristických útokov

04.05.2012 Celý región

Paríž 4. mája (TASR) - Francúzsky súd dnes odsúdil fyzika Európskej organizácie pre jadrový výskum (CERN) na päťročné väzenie za prípravu teroristických útokov.

Tridsaťpäťročného Adlena Hicheura zatkli v roku 2009 po tom, ako polícia zachytila jeho mailovú komunikáciu s údajným predstaviteľom al-Káidy v severnej Afrike.

Podľa mailov bol francúzsky vedec alžírskeho pôvodu ochotný byť súčasťou "aktívnej teroristickej jednotky" útočiacej na ciele vo Francúzsku.

Vyšetrovatelia uviedli, že Hicheur ponúkol identifikovať terče možných útokov vo Francúzsku, pričom spomenul vojenskú základňu v regióne Horné Savojsko.

Obhajcovia tvrdili, že ich klient sa nikdy nestal súčasťou sprisahania.

Hicheur už strávil dva a pol roka vo väzbe čakajúc na proces. Na úvod súdneho pojednávania koncom marca povedal, že bol v "turbulentnom" psychickom stave, keď písal maily. Odmietol tvrdenia, že by pripravoval vykonanie útokov.

Laboratórium CERN sa nachádza na francúzsko-švajčiarskych hraniciach. Jeho hlavnou úlohou je prevádzka časticových urýchľovačov a ďalšej infraštruktúry potrebnej pre výskum v oblasti fyziky vysokých energií.
 

Vyberte región